Кучето, това интелигентно същество

ЯМР на кучешкия мозък показва, че те смятат собственика си за семейство и слагат миризмата на хората на първо място

  • Четвъртък, 01 Април 2021

Според проучванията кучетата реагират по много начини, показващи интелигентно поведение. Те имат развита памет и са способни да разчитат и съответно да реагират на говора на човешкото тяло, като например жестове и посочвания, както и да разбират гласови команди.

Благодарение на развитието в последните години на технологиите за сканиране на мозъка, хората започват да получават все по-добра картина за това какво се случва вътре в кучешкия мозък. Не само кучетата ни отвръщат с любов, но те дори гледат на нас като на тяхно семейство.

Кучетата слагат миризмата на хората на първо място

Неотдавнашно неврологично изследване показва как се обработват миризмите в мозъка на кучето.
Учени от Университета Еймъри, изучаващи натрупването на познанията при животните, успяват да тренират кучетата да лежат неподвижно в установка за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР / MRI) и използвайки функционален ЯМР (fMRI) да измерят техните неврални реакции на мирзмата от хора и кучета, в случаите на познат и непознат мирис. Поради факта, че кучетата разпознават околния свят главно чрез носа си, изучаването на начина по който те обработват тези миризми спомага много за разбирането на тяхното социално поведение.

Учените откриват, че миризмата на стопаните на кучето активира частта от кучешния мозък, която те наричат „център на наградата“ (латинското название на тази част на мозъка е caudate nucleus). От всички различни миризми, които надушват, кучетата приотиризират преди другите миризмата на хората.

Проучванията още показват, че кучетата изпитват сложни емоции, като ревност и предчувствие.

Наред със тези изненадващи разкрития, проучванията разкриват голямо сходство в начина, по който кучешкият и човешкият мозък обработват емоционално подчертаните гласови звуци. Изследователите са открили, че звуците, съдържащи нотки на щастие, осветляват една и съща част на кората на мозъка, свързана със слуховото възприятие. Това сходство говори за една уникална комуникационна система осигуряваща връзката човек-куче.

Кучетата са способни да запаметят много команди

През 2013, изследване документира способностите за учене и запомняне на куче от породата бордър коли, на име „Чейсър“. Чейсър успява да научи и запомни повече от 1000 думи, до времето, когато е публикувано изследването. Описват я като способна да научи имената на нови обекти по системата на изключването, и освен това да свързва глаголи със съществителни. Спори се, че в основата на тези забележителни постижения на колито стои специалния начин на развъждане – колитата, които се развъждат за работа като пастири са изключително подходящи за интелектуални задачи като асоцииране на думи, с оглед на това, с кучето да се работи отдалечено. Така че, изследването отдава и значение на породата и специалната селекция наред със строгото обучение за нейната интелектуална мощ. (Чейсър живее до 2019 година и успява да научи 1022 думи, като предния рекорд за речник на куче е 200 думи. Тя е наречена от медиите „Най умното куче на света“)

Използвайки други поведенчески изследвания на кучетата, изследователите са потвърдили, че кучетата общуват със своите стопани по същия начин, по който общуват бебетата със своите родители. Когато кучетата са уплашени или разтревожени, те бягат при собственика си. Точно както малчуганите в беда търчат по най-краткото разстояние към родителите си. Това е в пълен контраст с другите домашни питомци, например котките, които при стрес се скриват веднага далече от всички.

И в заключение можем да кажем, че кучетата са единствените животни, с изключение на приматите, които гледат хората в очите.